2011. január 29., szombat

Madárberkenye



A madárberkenyefák augusztus végétől díszítik az utak, terek szélét, narancssárga-pirosas gyümölcsükkel. Városokban díszfaként ültetik. Termése ehető ezért is termesztik.
Termését késő ősszel lehet szedni, de jobb ha meg csípi már a dér. A fent maradt terméseket (ha még egyáltalán a madarak után marad) akár télen is szedhetjük, csak az a legfontosabb, hogy ne forgalmas utcákról szedjük. Ezeknek a városi berkenyéknek, amiket díszfaként ültettek, nagyon magas az ólom tartalmuk, ezért mérgező is lehet. Lásd , budai hegyekből származó vargánya.
Gyerekkoromban édes jó anyukám közvetítette az általános néphitet, miszerint a berkenye termése mérgező, ne egyek belőle. Igazi utca gyerek révén tényleg meg volt az esélye, hogy a srácokkal együtt mi is valamilyen vadon termő bogyókkal csitítjuk éhségünket, szomjunkat a nagy játszás közepette.
Valami alapja csak van, hisz a berkenye termésében parasorbinsav van, ami nyersen, nagy mennyiségben, hasmenést okozhat, de főzéssel a parasorbinsav leépül sorbitté ami, már mennyiségben fogyaszthatóvá teszi. Mivel megfőztük a terméseket a magas C-vitamin tartalmát is igen csak leépítettük a béka feneke alá.
Madárberkenye szüret Ausztriában

Mégis miért fogyasszuk? Fanyarkás íze teljesen egyedi, illata édeskés, adott ételekkel párosítva kedvező hatásait kihasználhatjuk.
Legelterjedtebb felhasználásai: bor, pálinka készítés,lekvárok, szörpök.
Ausztriának leghíresebb, tradicionális pálinka fajtája (Vogelbeeren schnaps)

Ha már valaki próbálta nyersen fogyasztani, akkor rá kellett jönnie, hogy kellően összehúzza a mosoly ízmait, nagyon keserű (a fent említett parasorbinsav a lúdas) bogyós gyümölcs. Egyébként almafélék családjába tartozik.
  Ennek leküzdésére több lehetőség között válogathatunk:
-vagy megkeressük azt a fajtát (Sorbus aucuparia) amelyik valóban édeskés, ezeket recés levelükről ismerjük meg, amik csak a levél szélén középig recések. Ezeknek a fajtáknak sokkal nagyobb bogyói vannak.
-lehetséges például a Rosina fajtát választani aminek íze szinte megegyezik a mazsoláéval, és teljesen mentes a Parasorbin savtól, de akkor már hiányozna , legalábbis nekem az a vadgyümölcsökre jellemző herb íz.
-Ezen kívül van még több házi patika amit a német nyelvterületen használnak, hisz náluk ez tradicionálisan feldolgozott gyümölcs. E házi patikák egyike, hogy több hónapra a fagyasztóba teszik a berkenyét. Háát kipróbálva ez nem igazán teszi meg a kellő hatást. Ugyan ez mondható el a jegesvízben való áztatásról.
-Nekem az jött be, hogy 3 napon át vízbeáztatom, mindennap leöntöm a vizet, majd frissre cserélem.
3kg Madárberkenyéhez
100g kristálycukrot adunk
150g befőzőcukrot
majd összekeverve termikus gyümölcsprésbe tesszük, gőz segítségével kifőzzük a levét
Erre a szerkezetre azért van szükség, mert a magház és maga a magok az igazi hunyók a kesernyés íz miatt.
Ezek ezzel az eljárással nem sérülnek, tehát marad nekünk csak a húsa. Hogy könnyebben megértsük a szerkezetet, így működik.


2 dologra nagyon oda kell figyelni.
a víz soha se fogyhat ki az alsó részből, rongyba érdemes a gyümölcsöt tenni mert így kb.1 óra múlva könnyen kicserélhetjük a gyümölcsöt. Ne túl sok berkenyét tegyünk bele, mert akkor a szaft a víztartó edénybe fog csepegni.
A kapott levet utána ha be akarjuk sűríteni akkor edényben tovább főzhetjük.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése