Hogyan lehet olcsóbban főzni,mégis változatosan? Erre született ez a Blog. Amúgy is minden import nagyon drága, miért nem nézünk saját környékünkön körül, milyen alapanyagnak van épp most szezonja. Ehhez szeretnék egy két ötlettel segíteni.
2009. április 27., hétfő
Spárga szezon (ápr.-júni.)
A németek így tartják:
Wenn die Kirsche sind rot, die Spargel sind tot.
Ami nagyjából annyit tesz ki, hogy:
"ha a cseresznye megpirosodik, akkor a spárga már meghalt"
Nagyon sokan vannak úgy a spárgával nem is tudják, hogy a saját kertjükben,
környékükön is nő a spárga.
Gyerekként mi is a folyó parton, mit sem sejtve, lábbal rugdostuk a zöld sípokat,
felnőttként teljesen másként nézek erre az értékes növényre.
Már az egyiptomiak is nagy tiszteletben tartották, a görögök főleg arzneimként, csípések gyógyítására, fogfájásra használták a vadon termő növényeket.
Diokletian római császár 304-ben, már központilag irányította
a spárga árát, itt már komoly termesztésről tudunk, Marcus Portius Cato (ie.234-149) már termesztési leírást is hagyott hátra.
A spárga valószínűleg a rómaiak útján került az országunkba.
Csirág, nyúlárnyék, ezek a népies nevek takarják a kétféle spárga fajtát, a bakhátakon termesztett fehér spárgát, és a zöld spárgát.
A spárgának igen komoly vízhajtó hatása van, ezért krónikus folyadék ivók, túlsúlyosoknak igen ajánlott. A növény vízkiválasztást segítő hatása a szervezetben tehermentesíti, megtisztítja a vérkeringést, ezáltal a vesét,a májat és a tüdőt.
Meg kell említeni, hogy rendszeres fogyasztása vesekő bajokkal küszködőknek, valamint a magas húgysavasoknak, mérgezést okozhat.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése