2011. szeptember 13., kedd

Eltűnhet a makói hagyma a piacról

A külföldön eltöltött évek során, megmondom őszintén nem igen hiányzott a kőkeményen bömböltető makói vöröshagyma, mert az ottani fajták intenzitásukkal erejükkel nem léphettek nyomába ennek a nemes alapanyagnak, de ha ez az értékes hagyma tényleg eltünne az sajnálatos lenne.
Ezt a hírt találtam:


2011.09.12. 16:24
MTI

Az elmúlt években 4000 hektárról mindössze 150-re csökkent a makói hagyma termőterülete, ezért kormányzati segítség nélkül eltűnhet a piacról - olvasható a kormány.hu portálon, a hétvégén megtartott XXI. Makói Nemzetközi Hagymafesztiválról készített összegzésben.



A rendezvényen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta: a nemesítésben, a megfelelő fajták kiválasztásában is szakmai segítséget ad a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a termelőknek - idézi a kormányzati portál a tárcavezetőt. A vidékfejlesztési stratégia fontos eleme még az öntözésfejlesztés, amely a hagymatermelés szempontjából szintén elengedhetetlen - fűzte hozzá.

A miniszter kijelentette: a makói hagymának van jövője, hiszen világhírű termék és a kereslet növekvőben van a kiváló minőségű magyar termékek iránt. Mindehhez azonban szükséges a gazdák összefogása is - idézi a kormányzati portál Mágori Józsefné (Fidesz) parlamenti képviselőt.

A szakemberek szerint, ha újra fellendülne a hagymatermesztési kedv, volna esély arra is, hogy a térségben a rendszerváltás idején munkanélkülivé vált közel 10 ezer ember jelentős része újra biztos megélhetéshez jusson

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése