2013. július 18., csütörtök

Itt az idő sárgabarckból lekvárt eltenni

Nem tudom ki hogy van vele, nekem a lekvár főzés illata, ahogy belengi az egész házat egy igazi parfüm. Ennél jobbat még nem találtak fel, na nem kenem be magamat mostantól baracklekvárral, de az illat az garantáltan örök.
Gönci kajszi barack, most akkorák voltak mint egy őszibarack.
Hegyközbe menet mindig Göncön át vezet az utunk,  láttuk, hogy megkezdődött a barack szürete így egyből felvérteztük magunkat jó pár kilogrammal belőle.



Nagyi egyből kimagoztatta a manókkal a nagyját . A kimagozott gyümölcsöket húsdarálón ledaráljuk.




lehet cukor nélkül, akkor tovább főzzük , folyamatos kevergetés mellett, így sötétebbet kapunk.
Mi 10kg hoz 3 kg cukrot adtunk hozzá, még forrón kimosott befőttes üvegbe tesszük , lezárjuk, majd fejjel lefele fordítva rongyokba csavarjuk. Így lassabban hűl ki.



MACI SÜTI

Mivel a legkisebb manó még a leg szebb gyümölcsökre is húzta a száját, valamit ki kellett  találnom .
Hogy tudom rávenni a rendes gyümölcs fogyasztásra.
No kint a kert végében lévő málnásba hívtam és nagy sejtelmesen meséltem az Erdélyi nagy mackókról, akik igen csak szeretik e csodálatos piros bogyókat.
No nem is kellett több ette a manó mint a maci, alig lehetett rávenni, hogy a kis edénykébe is szedjen, ami a maci sütibe kellene.
Össze szedtünk még köszmétét (apuéknál, pöszméte) egy kis ribizlit és még a seregélyek elől megmentettünk egy pár meggyet.
A süti az egy sima (házi asszony nyelven, bögrés süti) nehéz felvert vajjal.

hát sajnos nem kemencében sül, de sec perc alatt eltüntetik a kis macik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése